top of page

Heb je enig idee wat je lichaam je vertelt?


Heb je enig idee wat je lichaam je vertelt?

Fysio People behandelt mensen met fysieke ongemakken, dat is onze passie. Daarbij is het onze taak is om vast te stellen met welke aandoening wij te maken hebben en wat de beste weg naar herstel is. Wij maken daarbij gebruik van onze kennis van de hersteltijd van spier-, bindweefsel en botstructuren, waardoor wij weten welke belasting verantwoord is om mee te beginnen. Doordat het lichaam zelf de schade repareert, bestaat onze taak uit begeleiding, advies, uitleg en het geven van oefeningen die ervoor zorgen dat het herstellende lichaamsdeel weer op een goede manier zijn plaats inneemt in de beweegketen.

Dit is een dankbare vorm van behandelen, omdat de uitkomsten vaak positief zijn. Binnen 6-12 weken zijn de meeste spierblessures en gewrichtskneuzingen (zie ook onze blog ‘een sterke rug bestaat niet’) weer als vanouds hersteld. Het probleem wordt lastiger als een aandoening niet herstelt binnen die verwachte tijd en na maanden of zelfs na jaren nog dezelfde pijn of meer pijn geeft. Als het weefsel al hersteld zou zijn, wat is er dan aan de hand? Hier is veel onderzoek naar gedaan en het wordt steeds duidelijker dat pijn die langer aanwezig is niet meer in relatie staat tot weefselschade, maar dat deze langdurige pijn een reflectie is van een ongerust zenuwstelsel. Met andere woorden: het zijn de hersenen die het nodig vinden om ons te blijven waarschuwen. De eerste vraag die dan boven komt is natuurlijk; waarom willen die hersenen dat dan eigenlijk?

Het antwoord op deze vraag vinden wij terug in de beschermende taak die ons zenuwstelsel heeft. Deze taak neemt het zenuwstelsel zeer serieus en het let daarbij op alle signalen die ons aanvallen en ons uit evenwicht brengen. Daarbij maakt het geen verschil tussen fysieke of emotionele aanvallen. Langdurige stress put ons uiteindelijk net zo uit als een flink stuk hardlopen. Ook geeft langdurige stress vanaf een bepaald moment precies dezelfde reactie als fysieke overbelasting: vermoeidheid, stijfheid en pijn. Het verschil is dat je na afloop van het hardlopen uit kan rusten, daar waar stress maar doorgaat en geen herstelmomenten kent.

Het waarnemen van en correct reageren op stress- en pijnsignalen is lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Waar sommigen direct stoppen bij een pijnlijke steek , zullen anderen dit juist langdurig negeren en doorgaan. Dit is afhankelijk van de persoon, zijn verleden en zijn motivatie. Ditzelfde is precies zo bij het ondergaan en het ervaren van stress. Waar de ene zich meteen ziek meldt, zal een ander pas stoppen als het echt niet meer gaat.

Ons evenwicht raakt de hele dag verstoord en de hersenen zijn daarbij druk bezig ons doorlopend te waarschuwen. Welke signalen heb je al binnen gekregen voordat je beseft dat je echt honger hebt, vermoeid raakt, kouder of warmer bent dan je aangenaam vindt en ga zo maar door. Heb je überhaupt wel enig idee van wat je lichaam je vertelt? Ben je moe, gestrest, tevreden of voldaan. Weet je wel hoe deze emoties voelen en kan jij de signalen juist interpreteren?

Bij alle mensen met chronische klachten, die niet door een specifieke pathologie te verklaren zijn, lijkt het er op dat zij die signalen, die hun vertellen op te letten en actie te ondernemen, niet waar hebben genomen of verkeerd hebben weggezet.

Voor langdurige fysieke klachten, maar ook burn out, depressie en vermoeidheidsklachten geldt dat ze vaak niet door een trucje kunnen worden verholpen. Met alleen massage of een manipulatie bij chronische pijnklachten los je het fysieke probleem net zo min op als een pilletje met multivitaminen bij langer aanhoudende vermoeidheidsklachten. Als je niet door hebt wat je lichaam je vertelt, dan zijn de meeste oplossingen maar van korte duur.

Om langdurige problematiek gestructureerd aan te kunnen pakken, maken wij in onze therapie gebruik van het volgende rijtje:

luisteren, waarnemen, analyseren en actie

Heb je enig idee wat het inhoudt om naar je lichaam te luisteren en waar te nemen welke signalen je lichaam afgeeft. Ben je zelf in staat om de juiste analyse te maken van wat er aan de hand is en weet je dan welke actie je moet ondernemen ?

Vaak blijkt het al lastig genoeg om zelf goed waar te nemen, laat staan correct te analyseren. De juiste actie is in dat geval ook niet snel gevonden. Daarom is het goed met iemand anders (een zorgprofessional) de waarnemingen op een rij te zetten om dan gezamenlijk tot een analyse en een plan te komen.

In onze aanpak van chronische problematiek maakt Fysio People in samenwerking met Veerkracht Zorg gebruik van bovenstaande principes waarbij je leert waar te nemen welke signalen je lichaam afgeeft en wat je daar mee kunt doen. Pijn en vermoeidheid gaan pas weg als je de signalen herkent en dan de juiste keuzes weet te maken


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page