top of page

Presteren


Presteren

Op de Olympische spelen zien wij het ultieme presteren. Onderling maken de beste sporters ter wereld uit wie de allerbeste is. Jarenlange voorbereidingen, waarbij alles opzij wordt gezet om op dat ene moment te schitteren. De druk is vaak enorm en de topsporter moet fysiek en mentaal 100% zijn om de belofte waar te kunnen maken. Wij zien het goud, maar ook het falen aan onze ogen voorbij schieten. Epke Zonderland doet alles goed op het juiste moment , maar Liu Xiang weet niet voorbij de eerste horde te komen.

Wij zien in ons dagelijkse leven hetzelfde beeld terug van winnaars en verliezers. Toch is het grote verschil dat in ons normale leven iedereen een gouden medaille kan halen. Hoe dat kan? Simpelweg omdat wij ieder voor onszelf kunnen bepalen wat de regels zijn van het spel. Presteren betekent verwezenlijken, realiseren, volbrengen en vervullen. Maar van wat?

Wij kunnen tegelijkertijd op zoveel onderdelen uitkomen, dat een tienkamp een lachertje is. Studeren, werken, een relatie hebben, kinderen, je huis onderhouden, huisdieren, tuinieren, koken, sporten, carrière maken, zorgen voor anderen, vrienden krijgen, hebben en houden en zo kan ik nog even doorgaan. Iedereen speelt zijn eigen meerkamp en kan winnen volgens zijn eigen regels.

Toch blijkt dat laatste lastig te zijn, want als groepsdier kijken wij graag om ons heen en zien wij zaken bij anderen die ons bevallen en die wij ook willen bewerkstelligen. Zo gaan wij volgens ongeschreven regels heel stiekem toch dezelfde race lopen , waardoor de concurrentie en de druk om optimaal te presteren sterk toeneemt.

In die race komen de beste prestaties naar boven, maar zien wij ook de negatieve gevolgen daarvan. Velen kunnen deze wedloop niet aan en vallen uit met chronische klachten van lichaam en geest.

Iedereen kan zijn eigen doelstellingen realiseren als deze maar goed geformuleerd zijn. Eerst kijken wie je bent, wat je kan en wat je wilt om uiteindelijk je doelstellingen te gaan verwezenlijken. Presteren is elke gemaakte stap die je dichter bij de eindstreep van je eigen meerkamp brengt. Dat gaat nooit zonder tegenslagen, maar die testen of je gemotiveerd genoeg bent. Chronische klachten betekenen simpelweg dat je ingeschreven staat voor het verkeerde evenement.

Zijn, willen, kunnen en doen is ons equivalent van Citius, Altius, Fortius . Met de juiste flexibiliteit, kracht en balans kan iedereen presteren en zijn de gouden medailles niet meer aan te slepen.

Hoe zien jouw Olympische Spelen er uit?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page