top of page

Kracht


Olympische sporters vinden wij met regelmaat in het krachthonk terug, maar het is ook de werkende mens die elke dag zijn kracht aanspreekt, zonder met gewichten in zijn koffer rond te lopen. Hoeveel kracht kost het soms niet om ons bed uit te komen? Kracht kan dus verschillende dingen betekenen.

Ieder mens is geboren met een eigen genetisch pakketje, en de een is sterker dan de ander op de wereld gezet. Toch geldt voor iedereen dat kracht iets is wat niet vanzelf komt, daar moet vaak hard aan gewerkt worden. Wat is dan toch die kracht, die wij allemaal willen ontwikkelen om ons sterker op te kunnen stellen bij alle uitdagingen van het dagelijkse leven? Stuwende kracht, drijvende kracht, brute kracht, daadkracht, meewerkende kracht en innerlijke kracht, maar ook snelkracht, pure kracht, sprongkracht en statische kracht zijn vormen die wij kennen van kracht. Deze vormen geven aan hoe divers kracht kan worden ingezet en dat er naast een fysieke kracht ook een mentale kracht is.

Kracht inzetten zonder zelfkennis, richting of dosering leidt vaak tot klachten op mentaal en op fysiek vlak. Zonder richting worden wij doelloos en dan krijg je hetzelfde als een bodybuilder in een roeiboot. Zonder dosering kan kracht uitputting tot gevolg hebben, waardoor burn out, depressie, chronische vermoeidheid en chronische pijnsyndromen op de loer liggen. Allemaal klachten die in toenemende mate het beeld in de huidige westerse samenleving bepalen.

Weten op welk moment je de juiste hoeveelheid kracht in de juiste richting stuurt, is ook binnen de revalidatie de grote kunst. Bij de meeste chronische aandoeningen is het niet het tekort aan kracht, maar het tekort aan coördinatie waar het probleem ligt. Zie het als een formule 1 auto met een slechte wegligging. Wat levert het dan op als je het motorblok nog verder op zou voeren? Maar kracht en presteren hebben vaak wel onze directe aandacht, daar waar hun broertje balans pas interessant is als wij de grenzen van ons mentale en fysieke kunnen grondig overschreden hebben.

Vaak is het juist de mentale kracht die er voor zorgt dat je een fysiek probleem kan overwinnen. De aandoening begrijpen en weten waar je eigen verantwoordelijkheid ligt, zijn de belangrijkste voorwaarden voor herstel. Daarna kan je in alle rust werken aan timing en coördinatie, die fysiek de belangrijkste voorwaarden zijn om uiteindelijk kracht duurzaam te kunnen ontwikkelen.

Samenvattend kan je zeggen dat kracht het vermogen is om een weerstand te overwinnen, maar dat komt met voorwaarden. Dat geldt voor revalideren evenzo goed als in het dagelijkse leven.

Haiku

Meewerkende kracht

Subtiel meebewegen is

Omgekeerde macht


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page