top of page

Flexibiliteit


Flexibiliteit is een term die veel gebruikt wordt binnen de fysiotherapie, bij bedrijven en in menig relatie. Wat is flexibiliteit dan eigenlijk, dat het zo gewaardeerd wordt? Het lijkt in ieder geval een positieve term, die aangeeft dat er sprake is van een goed ontwikkeld systeem dat zwaar beproefd kan worden zonder kapot te gaan. Een flexibel systeem is bovendien in staat om van strategie te wisselen mochten de omstandigheden dat vragen, waardoor het succesvoller is dan starre systemen. Dit geldt zowel voor fysieke als mentale flexibiliteit met een opmerkelijke synergie tussen beide. Verwachten wij immers niet een flexibelere opstelling van een soepel bewegende persoon, dan van een stijve hark?

Nu is het mij helemaal duidelijk geworden dat ik veel liever die flexibele en aangename persoon ben in plaats van een starre, stugge en stijve man. Maar wat als wij kijken naar iemand die fysiek super flexibiliteit bezit, is dat dan een ook een supermens? Gelukkig kennen wij die mensen, vroeger in een circus en nu te zien bij ‘Holland’s got talent’ : de slangenmens. Een mens dat zijn gewrichten oneindig ver kan buigen en met de tenen de neus kan krabben . Alhoewel dat een aparte en ongetwijfeld intrigerende sensatie moet zijn, blijkt de groep mensen met hypermobiliteit van de gewrichten een broeinest te zijn voor langdurige pijnsyndromen van o.a. de nek, rug en knie. Er bestaat zelfs een officiële benaming van een aandoening onder de naam van hypermobiliteitssyndroom, die als een chronische aandoening geldt. Daarbij kan ik u vertellen dat je geen beter mens wordt bij een lichaam dat niet luistert en ook nog eens continue op allerlei wisselende plaatsen pijn weet te produceren. Dan is het vooral oppassen dat je geen narrig opvouwpakketje wordt.

Net als bij alles is een teveel ook hier niet goed en gaat het er om een balans te vinden van een optimale flexibiliteit passend bij de eigenaar. Voor een goede flexibiliteit heb je vertrouwen nodig in de stabiliteit van je systeem. Dat geldt zowel voor je fysieke, als je mentale ’ ík’. Je kan pas flexibel zijn als je vertrouwen hebt in je eigen kunnen, waardoor je de grenzen van je bestaan kan verkennen en altijd weet dat je weer terug kunt keren naar waar je vandaan kwam. Een goede leerschool, een sociaal vangnet en communicatieve vaardigheden in een fit lichaam zorgen ervoor dat je jezelf flexibel op kunt stellen tegenover de uitdagingen van de dag. Goede coördinatie, stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat men zich op souplesse kan richten. Voorwaarden scheppen om flexibel te worden, dit niet alleen om te presteren, maar juist om heerlijk in balans te zijn. Voor iedereen anders en daarom zo’n mooie uitdaging.

Mijn collega zei het al, voor flexibiliteit heb je een ruggengraat nodig


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page