top of page

De juiste balans, wie wil dat niet?


Het is een woordje dat hoog staat in de top tien van menig boek en tijdschrift: balans. Balans klinkt als datgene waar wij allen naar streven en dan bedoelen wij natuurlijk onuitgesproken, dat het een fijne, gezonde, energieke of positieve balans moet zijn.

Waarom zien wij dat er zoveel geschreven wordt over balans? Waarschijnlijk omdat wij ervaren dat dit in afnemende mate terug te vinden is in onze hedendaagse maatschappij. Er is natuurlijk wel een balans, maar daar zijn wij niet tevreden over. Het is een ongezonde, vermoeiende en negatieve balans, die wij ervaren in het dagelijkse leven en dan vooral bij een leeftijdsgroep van 35-55 jaar. Een groep mensen die tijdens het beklimmen van de carrièreberg steeds meer verantwoordelijkheden mee omhoog dragen. De rugzak lijkt maar steeds voller te worden en de berg steiler. De groep van mensen die slechts uitdagingen zien in plaats van problemen, is misschien minder groot dan wij denken of hopen.

Een negatieve balans betekent dat wij meer geld uitgeven dan dat er in onze portemonnee zit. Die uitgaven kunnen wij nog een tijdje volhouden, maar de rentelast zal er al snel voor zorgen dat er steeds minder geld beschikbaar is om de lopende zaken te bekostigen. En dan hebben wij het nog niet eens over investeren of sparen.

Als je in plaats van het woord geld, het woord energie zou invullen, dan zien wij precies hetzelfde fenomeen terug bij diverse (chronische) aandoeningen. Om de energie uitgaven vol te houden wordt de adrenaline- en cortisolpomp vol aangezet, maar dat kan niet ongestraft door blijven gaan. Het lichaam raakt hormonaal uitgeput en kan de reserves niet meer aanvullen. Het humeur gaat zienderogen achteruit, vermoeidheid is niet meer weg te slapen en onder emotionele uitbarstingen zien wij dat er steeds meer fysieke ongemakken in de vorm van pijn het lichaam gaan beheersen.

Daarom is het bij chronische aandoeningen, van welke soort dan ook, van belang om eerst het energetische huishoudboekje op orde te brengen. Maar net zoals de regering van alle kanten weerstand ondervindt als het geld anders of niet besteedt wordt als voorheen, zo protesteren de hersenen ook bij ons als het anders moet gaan dan je gewend bent. Een gezonde balans creëren is moeilijker dan je denkt . Zeker als je alle voordelen wilt behouden en de daarbij behorende nadelen niet wilt accepteren.

Na een periode van ontkenning, boosheid en verdriet nemen de slimme mensen onder ons hun verlies, waardoor de nadelen verdwijnen en je de trotse eigenaar kunt worden van een gezonde balans. Dit is een uiterst dynamisch proces, zoals het woord balans al zegt. Een balans wordt altijd verstoord om uiteindelijk weer plaats te maken voor een nieuwe balans. Dus is het goede nieuws dat er slechte dagen nodig zijn om goede dagen mogelijk te maken. Na regen komt immers zonneschijn !

Fysiek is balans ook dagelijks terug te zien. Het in evenwicht houden van het lichaam of een gewricht vergt een continue reeks van subtiele spierreacties op kleine en grote verstoringen. Een gezond gewricht balanceert rond een middenstand. Bij vermoeidheid, het gebruik van teveel kracht en een gebrek aan concentratie wordt dit proces een stuk lastiger. Ga maar eens op een balk staan van 10 cm breed op 1,20 meter hoogte. Je blijft pas staan als je ontspannen en gefocust bent. Om je staande te houden is er dus meer nodig dan alleen kracht en flexibiliteit.

Fysio People gebruikt deze kennis in haar therapie en besteedt daarbij aandacht aan het mentale en fysieke huishoudboekje om samen weer een gezonde balans te creëren


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page