top of page

Een sterke rug bestaat niet


Maar al te vaak vragen mensen met rugklachten naar oefeningen om de rug weer sterker te maken. Dit natuurlijk omdat zij al langer rugklachten hebben en daar vanaf willen komen. Zij vragen dan om buik- en rugspieroefeningen. Dat lijkt helemaal zo gek nog niet, immers binnen de rug revalidatie wordt dit vaak gegeven in de vorm van ‘core stability’ training. Een term die ondertussen helaas nietszeggend is geworden omdat iedereen daar zijn eigen oefeningen en gedachten bij heeft. Vaak zijn het dezelfde buik- en rugspier trainingen die wij al jaren kennen, maar in een nieuw jasje gegoten. De vraag is echter of je dan wel traint wat nodig is om van je rugklachten af te komen. Het zijn tenslotte de gewrichten van de rug die de last moeten dragen, niet de spieren.

Om dit goed te begrijpen is enige aanvullende informatie nodig: de rug bestaat uit gewrichten die zijn opgebouwd uit sterk materiaal (bot, kraakbeen, bindweefsel). Een gewricht is er voor gemaakt om krachten door te geven die de spieren genereren. Door micro schade (zelf noem ik het liever een ‘kneuzing’) is het gewricht niet goed in staat om die krachten goed te geleiden en dat resulteert in een reactie waarbij het gewricht zichzelf beschermt met stijfheid en pijn als gevolg. Die kneuzing ontstaat doordat de gewrichten langere tijd met grote kracht heen en weer geschud worden zonder de juiste bescherming , zoals een trein op een hobbelig spoor: alle wagons hebben veel te verduren. Nog harder trekken of duwen aan een wagon die niet in positie staat is niet de oplossing. Meer druk zetten op een gewricht door middel van kracht, terwijl deze niet goed gepositioneerd is, geeft ook alleen maar meer problemen in plaats van minder. Dat betekent daarom dat het zaak is om het gewricht eerst in die stand te brengen, die er voor zorgt dat de krachten optimaal kunnen worden doorgeven en dat leer je eenvoudigweg niet door alle spieren rondom een gewricht massaal aan te spannen. Wel eens achteruit ingeparkeerd met een caravan of aanhangwagen? Het vergt coördinatie en ervaring om dat soepel uit te kunnen voeren. Een grotere auto met meer motorvermogen maakt niet dat je beter gaat inparkeren.

Niet zweten, maar weten is ons devies en onze revalidatie ziet er dan ook volledig anders uit dan wat men vaak gewend is. Onze taak als therapeut is cliënten te leren de gewrichten in de juiste stand te positioneren. Dit doe je gek genoeg met zo min mogelijk kracht en juist dat blijkt nu moeilijker dan gedacht. Als je het goed doet, dan voel je snel dat de pijn minder wordt of zelfs weg is: de krachten kunnen nu worden doorgegeven via een juist geplaatst gewricht. Goede rugrevalidatie lijkt daarom meer op balanceren dan op krachttraining. Dit is overigens in veel gevallen de beste strategie bij vele soorten gewrichtsklachten. Vergelijk het met een formule 1 wagen met een slechte wegligging. Het motorvermogen verder opvoeren heeft geen zin, als je elke keer de bocht uitvliegt....

Een sterke rug bestaat daarom niet, maar een goed belastbare rug wel en dat geeft dan wel weer een krachtig gevoel!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page